Regels padel

Basisregels
Padel, een unieke mix van tennis en squash, is een sport die steeds populairder wordt. De basisregels zijn eenvoudig, maar het is belangrijk ze goed te begrijpen voor een optimaal spel.

Het Veld:

Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 10 bij 20 meter, met glazen wanden en metalen hekken die een integraal onderdeel van het spel vormen. Het veld is verdeeld in twee gelijke helften door een net.

Spelers en Teams:
Padel wordt meestal gespeeld als een dubbelspel, met twee spelers per team. Enkelspel is ook mogelijk, maar minder gebruikelijk.

Uitrusting:
Spelers gebruiken een padelracket, dat kleiner en solider is dan een tennisracket en geen snaren heeft. Padelballen lijken op tennisballen, maar hebben een lagere interne druk.

Service:
De service in padel is altijd onderhands. De speler moet de bal laten stuiteren achter de servicelijn en vervolgens de bal onder heuphoogte raken. De service moet diagonaal naar de tegenoverliggende servicebox worden geslagen, en de bal moet eerst het tegenoverliggende veld raken voordat hij eventueel een wand raakt.

Puntentelling:
De puntentelling in padel is hetzelfde als bij tennis. Een spel wordt gewonnen door de eerste speler of team die vier punten behaalt met ten minste een verschil van twee punten. De punten worden geteld als 15, 30, 40 en game. Als beide teams 40 punten bereiken (deuce), moet een team twee opeenvolgende punten scoren om het spel te winnen.

Sets:
Een wedstrijd bestaat meestal uit drie sets. Het team dat als eerste zes games in een set wint met een verschil van twee games, wint de set. Bij een stand van 6-6 wordt een tiebreak gespeeld.

Bal in Spel:
Nadat de bal een keer op de grond heeft gestuiterd, mag hij de wanden raken en alsnog teruggespeeld worden. Echter, de bal mag niet meer de grond raken na een botsing met een muur voordat hij wordt teruggespeeld. Als de bal direct (zonder eerst de grond te raken) de wanden achter of naast de tegenstander raakt, is de bal uit en is het punt voor de tegenstander. Wel mag de bal eerst je eigen wand (ook je achterwand) raken waarna het op het veld van je tegenstander moet belanden.


Fouten:

Fouten in padel omvatten een bal die twee keer op de grond stuitert voordat hij wordt teruggeslagen, de bal die buiten het speelveld slaat zonder eerst de tegenstander zijn veld te raken, een bal die het net of de eigen speler raakt, en servicefouten.

Respect:
Fair play en sportiviteit zijn essentieel in padel. Respect voor tegenstanders, officials en de regels van het spel vormen de kern van deze snelgroeiende sport.

Deze regels vormen de basis van padel, een sport die tactiek, vaardigheid en teamwork benadrukt. Met deze kennis ben je goed uitgerust om het veld te betreden en van deze fascinerende sport te genieten!