tennisles en tennistraining

PostHeaderIcon Tennisles en training

Op zoek naar een tennistrainer. Wilt u leren tennissen via een groepsles of priveles? Wilt u uw niveau verbeteren of uw technisch spelinzicht, dan is tennisles misschien iets voor u. Bij een club in verenigingsverband of liever prive? Wekelijks les of een enkele keer een uurtje priveles van een goede tennisleraar?

De makkelijkste manier voor tennisles is direct contact op te nemen met uw vereniging. Het secretariaat van uw vereniging kan u de naam of namen geven van de aangesloten tennistrainers. Over het algemeen worden in Nederland op trainingen gegeven in groepen van 8 personen op 2 banen. Maar dit is uiteraard afhankelijk van het aantal deelnemers, het beschikbaar aantal banen, het niveau van de groep etc.

Vanaf E 5,00Tennisballen Dunlop_goedkoopTretorn_goedkope tennisballen

Slazenger_goedkope tennisballen

Prijzen varieren per vereniging, per trainer en per groepsgrootte. Stelregel is: In Nederland varieert het uurtarief van een tennistrainer tussen de E 25 en E 45 per lesuur. Daar komt de baanhuur bij. In Amsterdam bijvoorbeeld ligt de gemiddelde binnenbaanhuur op E 25 per uur, eventuele materialen etc. Per 18 lessen in een groep van 8 personen kost een gemiddelde lesperiode E 180 tot E 250. Nogmaals, dit is een indicatie. De prijs wijkt over het algemeen naar rato af, afhankelijk van de duur van de les.

Tennistrainingen worden vaak voor tennissers van alle leeftijden, van beginner tot competitiespeler gegeven. In de trainingen is het van belang dat wordt aan techniek en tactiek en niet onbelangrijk spelvreugde. Een goede tennistrainer laat ook aspecten als conditie en mentale coaching aan bod komen.

Enkele leuke tennistips om alvast van start te gaan:

De service opgooi:
Vaak kun je aan de manier van opgooien zien waar de service van de tegenstander gaat komen. Zeker na een aantal games. Om het jouw tegenstander moeilijk te maken is een advies om altijd dezelfde opgooi te gebruiken, waardoor jouw tegestander geen patroon kan herkennen. Pete Sampras, de voormalig nummer 1 ter wereld oefende dit vroeger met zijn coach. Op het moment dat hij had opgegooid riep zijn coach waar hij de bal moest serveren. Op die manier oefende hij effecten, verschillende hoeken. De resultaten spreken voor zich!

De dropshot:
De dropshot is van de moeilijkste, maar ook een van de leukste tennisslagen. Roger Federer liet tijdens Roland Garros 2009 maar weer eens zien hoe belangrijk deze slag kan zijn. Speel over het algemeen een dropshopt op een langzame, wat vochtige baan. De bal stuit dan namelijk nog minder hoog op. Gebruik de dropshot bij tegenstanders die minder lichtvoetig zijn en dus minder goed bewegen. Gebruik het ook om tegenstanders te verrassen en de rally en het tempo te onderbreken. Een dropshot hoeft zodoende niet meteen een punt op te leveren, maar zorgt ook voor verrassingen bij de tegenstander. Speel de dropshot alleen als je het initiatief in de rally hebt, dus niet vanuit de verdediging. Het grote voordeel van het zo nu en dan slaan van een dropshot is het verrassingseffect en de onvoorspelbaarheid als speler. De dropshot leent zich met name in het enkelspel. Kijk hier voor enkele geweldige voorbeelden van Federer’s dropshots.

Federer vs Sampras and Agassi

Federer backhand dropshot

Federer vs Del Potro