Type tennisballen
Vanaf E 5,00

Er zijn twee soorten tennisballen:
* gasgevulde tennisbal (druk tennisbal):
Voor het verlijmen van de 2 rubberen kernhelften, wordt een klein bolletje vast materiaal toegevoegd.
Tijdens het verdere proces zet het bolletje zich om in een gas dat druk in de tennisbal genereert. Het rubber in een tennisbal is nooit 100% luchtdicht is, waardoor
het het gas langzaam uit de tennisbal loopt. Om dit op te vangen wordt ook de verpakking onder druk gezet, hierdoor de naam gasgevulde tennisballen of druk tennisballen.
Zodra dus de tennisballen uit de drukverpakking gehaald worden, beginnen ze langzaam leeg te lopen en worden de tennisballen na verloop van tijd zacht. Doordat de tennisballen
na opening van de verpakking langzaam gas beginnen te verliezen, vermindert ook langzaam het spelcomfort.
Professionals spelen daarom elke 9 games met nieuwe tennisballen. Gasgevulde tennisballen spelen erg comfortabel, met name in het begin.
Gasgevulde tennisballen zijn aangewezen voor de tennis competitiespeler en de betere tennisspelers.
Samenvattend wordt bij gasgevulde tennisballen de stuit bepaald door ‘overdruk’ in de bal. Door deze constructie beschikt de gasgevulde tennisbal over uitstekende stuit-
en speeleigenschappen. Dit type tennisbal wordt om die reden dan ook gebruikt op bijna alle grote nationale en internationale tournooien.
Nadeel is dat gasgevulde ballen na verloop van tijd langzaam maar zeker druk verliezen waardoor de stuitkracht verminderd.
* drukloze ballen:
De druk in de kern van de tennisbal is tevens de druk buiten de tennisbal. Dat betekent dat er geen binnendruk is.
Zelfs met een gaatje in een drukloze tennisbal kan verder getennist worden. De drukloze tennisballen worden niet zachter na opening van de verpakking.
Dat zorgt er ook voor dat drukloze tennisballen een langere levensduur hebben dan gasgevulde tennisballen.
Nadeel hiervan is dat door de hardere kern, deze tennisbal minder comfortabel speelt. Na verloop van tijd slijt de viltlaag en wordt de kern harder,
waardoor de tennisbal sneller wordt. Zodra dat gebeurt, is dat het teken om de drukloze tennisbal te vervangen.
De drukloze tennisbal is de aangewezen tennisbal voor de beginnende of niet veeleisende (op vlak speelcomfort)tennisspeler.
Samenvattend bij drukloze tennisballen wordt de stuit van de bal niet bepaald door overdruk maar door de dikte en soort rubber.
Pressureless ballen hebben dan ook geen last van drukverlies en kunnen daardoor langer gebruikt worden.
Nadeel is dat pressureless tennisballen duidelijk zwaarder aanvoelen dan gasgevulde tennisballen. De buitenzijde van beide soorten tennisballen is gemaakt van ‘harig’ vilt.
Door het spelen slijt dit vilt en worden tennisballen kaal. Stuit en balvlucht worden hierdoor nadelig beinvloed. Een kale tennisbal is moeilijker te controleren.